12.07.2019
"11. Kalkınma Planı’nda hedeflerin gerçekleşmesi fintech’leri uçurur"

"11. Kalkınma Planı'nda hedeflerin gerçekleşmesi fintech'leri uçurur"

TBMM'ye sunulan 11. Kalkınma Planı'nda fintech ekosisteminin Türkiye'de gelişmesi açısından önemli hedefler yer alıyor. 2019-2023 yılları arasını kapsayan, İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü ile Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin kurulması gibi dikkat çeken maddelerin de içinde bulunduğu planı değerlendiren Ödeme ve Elektronik Para Derneği Başkanı Burhan Eliaçık, “Türkiye'nin geleceğinde fintech büyük rol oynuyor. 11. Kalkınma Planı'nda yer alan hedefler, fintech ekosisteminin ülkemizde gelişmesi yolunda atılması gereken etkili adımlardan oluşuyor. Bu sevindirici planın uygulanmasının fintech'leri uçuracağını öngörüyoruz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde onaylanarak TBMM'ye sunulan 11. Kalkınma Planı, fintech ekosisteminin Türkiye'de ilerlemesi ve potansiyelinin değerlendirilmesi anlamında önemli fırsatların yaratılmasını mümkün kılacak hedefler sunuyor. Planda fintech alanında öne çıkan maddeler arasında fintek ekosisteminin ülkemizde gelişmesine yönelik yol haritası oluşturulması, uygulamaya dair koordinasyonun tek bir kamu kurumu tarafından sağlanması, Düzenleme Deney Alanı ve Endüstri Deney Alanı'nın oluşturulması, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği ile İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü'nün kurulması ve açık bankacılığın hukuki altyapısını güçlendirmek amacıyla AB Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 ile mevzuat uyumunun sağlanması yer alıyor.

“Türkiye'nin geleceğinde fintech büyük rol oynuyor”
Türkiye'de fintech ekosisteminin gelişmesi için atılan bu adımın son derece kıymetli olduğunun altını çizen Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık, şöyle konuştu: “Küreselleşen ve dijitalleşen yani sınırların ortadan kalktığı bir ortamda finansal sistemi şekillendiren ve ilerleten en önemli fonksiyonun fintech'ler olacağını ifade edebiliriz. Ülkemizde, global fintech iş modellerinin küçük bir kısmının uygulamada olduğu görüyoruz. Türkiye'nin geleceğinde fintech büyük rol oynuyor. 11. Kalkınma Planı'nda yer alan hedefler, fintech ekosisteminin ülkemizde gelişmesi yolunda atılması gereken etkili adımlardan oluşuyor. Bu sevindirici planın uygulanmasıyla birlikte ülkemizdeki fintech'lerin önünün açılacağını, planın uygulanmasının fintech'leri uçuracağını öngörüyoruz.”

İlgili Kişi:
Cansu Aslan
cansua@bordopr.com

Sezin Bulum
sezinb@bordopr.com

Ödeme ve Elektronik Para Derneği hakkında
6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun uyarınca, Türkiye'de ödeme ve elektronik para hizmetleri sunan ve ödeme ve elektronik para kuruluşu statüsündeki firmaları temsil eden bir sektör derneğidir. Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED)'e ödeme veya elektronik para kuruluşu faaliyet izni başvurusunda bulunan veya alan mobil operatörler, mobil ödeme aracı şirketler, ödeme servis sağlayıcılar, uluslararası para transferi şirketleri ve fatura ödeme şirketleri üye olabilmektedir. Dernek, Türkiye'de sunulan ödeme ve elektronik para hizmetlerinin geliştirilmesini, Türkiye'yi ödeme sistemleri alanında teknoloji ve bilgi ihraç eden bir ülke haline getirmeyi ve üyeler ve sektörler arasında yakın dayanışma ve işbirliğini temin etmeyi hedeflemektedir.